Glasbene dejavnosti

Dijakinje in dijaki Gimnazije Želimlje lahko svoj glasbeni talent razvijajo tako, da se vključijo v enega od pevskih sestavov: dekliška pevska skupina 1. letnika, dekliški pevski zbor ali mešani mladinski pevski zbor. Pevke in pevci med šolskim letom sodelujejo pri različnih dogodkih, pripravijo samostojne koncerte, sodelujejo pri sv. mašah, se odpravijo na večdnevne intenzivne pevske vaje, se udeležijo pevskih revij in tekmovanj ter slovensko pesem občasno ponesejo tudi v tujino.

Dekliška pevska skupina 1. letnika

Dijakinje 1. letnika se spoznavajo z lažjo vokalno glasbo. Namen skupine je uvajanje pevk v večglasno petje in spoznavanje osnov vokalne tehnike. Dekliški pevski zbor 1. letnika vodi Polona Stegu.

Polona Stegu

Dekliški pevski zbor

Dekliški pevski zbor Gimnazije Želimlje je v šolskem letu 2008/2009 uspešno sodeloval v priljubljeni televizijski oddaji na TV Slovenija. Na državni Reviji otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi so aprila 2010 prejele zlato plaketo in posebno nagrado za najboljši dekliški pevski zbor tekmovanja; tudi leta 2014 in 2016 so bile »zlate« ter prejele posebno nagrado za »najbolj prepričljivo izvedbo skladbe iz 20. stoletja«. Leta 2017 so posnele glasbeni video z naslovom »Naučil si me živeti«. Novembra 2018 so se udeležile tematsko zaokroženih koncertov v organizaciji JSKD imenovanih Sozvočenja, kjer so prejele posebno priznanje za zanimivo sestavo in obrazložitev sporeda z naslovom Angeli. Dekliški pevski zbor vodi Polona Stegu.

Dekliški pevski zbor

Mešani mladinski pevski zbor

Mešani mladinski pevski zbor deluje od ustanovitve Gimnazije Želimlje leta 1991. Slovensko pesem so ponesli tudi v tujino: na Poljsko (2001), v Italijo (2002), na avstrijsko Koroško (2005) in v Srbijo (2015). Na Reviji mladinskih in otroških pevskih zborov v Zagorju ob Savi so prvič sodelovali leta 2002, leta 2004 pa so osvojili zlato plaketo in naslov najboljšega mešanega mladinskega pevskega zbora tekmovanja. Na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju so sodelovali dvakrat (leta 2005 in 2007) in osvojili srebrno priznanje. Sodelujejo na prireditvi Ritem srca. Izvajajo različne zvrsti glasbe. Zbor je nekaj let deloval projektno, v šolskem letu 2019/2020 pa spet redno pod vodstvom Mirjam Jelnikar.

Mešani mladinski zbor

Mirjam Jelnikar

Instrumentalne zasedbe

Dijaki in dijakinje, ki so ali še vedno obiskujejo glasbeno šolo, lahko igrajo v priložnostnih instrumentalnih skupinah. Največkrat s svojim igranjem popestrijo šolske dogodke: otvoritve razstav, različne slovesnosti in sodelujejo pri sv. mašah.

Skip to content