Najpogostejša vprašanja

V: Ali je bivanje v Domu Janeza Boska (DJB) dražje kakor v drugih dijaških domovih?

O: Ne. Cena bivanja v dijaških domovih je standardizirana in je za vse dijaške domove enaka.

 

V: Ali bom imel v domu dovolj prostega časa?

O: Tvoj prosti čas bo omejen na dnevni urnik, ki se ga držimo v DJB. V domu nas stanuje kar veliko, zato se moramo prilagoditi en drugemu, da nam je skupaj lepo. Natančen dnevni urnik si lahko ogledaš v zavihku “Dan v domu”, sicer pa velja, da imaš za svoje aktivnosti čas po šoli in vse do prvih učnih ur, nato pa tudi po večerji – vse do večernih učnih ur.

 

V: Ali lahko med bivanjem v DJB obiskujem treninge/glasbeno šolo itd. v drugem kraju?

O: Seveda! Skupaj s starši se bomo dogovorili, kdaj boš odhajal iz doma in kdaj prihajal nazaj.

 

V: Ali se moram udeležiti vseh dogodkov in dejavnosti v domu?

O: Katere prostočasne dejavnosti boš obiskoval, se lahko odločiš sam, priporočamo pa ti, da si izbereš vsaj eno. Določeni dogodki so obvezni (npr. božičnica, miklavževanje …), veliko pa jih je tudi povsem prostovoljnih (klubski večeri, turnirji …).

 

V: S čim vse lahko v DJB “nahranim svojo dušo”?

O: Na voljo imaš veliko (večinoma prostovoljnih) duhovnih trenutkov. Vsako jutro in vsak večer ima vzgojna skupina kratko molitev. Vsak dan se lahko udeležiš večerne svete maše. Enkrat mesečno imamo duhovni večer in nekajkrat letno “večer za dušo”. V postu molimo križev pot, v maju rožni venec, v adventu pojemo ob živem adventnem vencu. Salezijanci so vedno na voljo za spoved in duhovno vodstvo. Poleg tega se lahko pridružiš skupini ministrantov ali animatorjem duhovnih vaj.

 

V: Kako potekajo učne ure in koliko časa trajajo?

O: Učne ure pridejo na vrsto vsak dan. V prvem letniku se dijaki praviloma učijo v učilnici skupaj z vzgojiteljem, nato pa se počasi selijo v svoje sobe (odvisno seveda od tega, kako dobro jim gresta od rok odgovornost in organizacija). Seveda so ob dogovoru z vzgojiteljem možne tudi druge oblike učenja: učenje v sobi že v prvem letniku, skupno učenje z ostalimi dijaki … Učne ure se vsak dan začnejo ob 15:30 in trajajo do 18:15. Seveda je vmes tudi odmor, možnost obiska svete maše, tudi nekateri športni treningi potekajo v času učnih ur. Naslednje učne ure pa trajajo od 19:45 do 20:45.

 

V: Kako se dijaki razporedijo po sobah?

O: Vsaka vzgojna skupina ima na začetku šolskega leta srečanje za dijake prvih letnikov, da se malo spoznajo in podružijo. Nato se po sobah razdelijo kar dijaki sami. Kasneje so ob posebnih okoliščinah možne tudi menjave. Običajno so v sobi 3 ali 4 dijaki.

 

V: Ali se dekleta in fantje lahko obiskujejo v vzgojnih skupinah?

O: Vzgojne skupine so razdeljene tako, da so ali dekliške ali fantovske. To pomeni, da v nadstropju skupaj živijo le dekleta ali le fantje. Seveda pa se lahko v prostem času tudi obiskujejo (pri tem se morajo le najaviti vzgojitelju ali vzgojiteljici in se držati dogovorov), prav tako si lahko ob dogovoru pomagajo pri učenju. Zunaj, na igrišču, v klubu in še kje pa se prav tako lahko povsem normalno družijo med seboj.

 

V: Ne poznam nikogar, ki se bo naslednje leto vpisal v prvi letnik. Kako naj si potemtakem izberem cimro/cimra?

O: V prvem letniku je iskanje cimrov včasih prava “loterija”. Vendar se izkaže, da z dovolj truda in interesa lahko v isti biva skoraj kakršnakoli kombinacija. Seveda se občasno zgodi, da stvari res ne delujejo – takrat poskušamo najti kakšno pametno rešitev. Vendar pa se že na začetku drugega letnika lahko v sobe svobodno vseliš s tistimi dijaki, s katerimi si boste postali najbolj blizu.

 

V: Ali bo vzgojitelj/ica vse moje skrivnosti “zašpecal/a” staršem?

O: Vzgojitelji so v domu zato, da skrbijo za red in mir v skupini, da so opora tebi in ostalim dijakom, da vam pomagajo raziskovati sebe in svet ter da vas spodbujajo na poti odraščanja. Pri tem se boš morda zelo povezal z njimi in jim boš zaupal tudi marsikaj zelo osebnega. Ne boj se, tvoje skrivnosti bodo pri njih varne! Če pa se bo zgodilo, da boš z njimi delil kakšen dogodek, ki ga je potrebno vzeti zelo resno, saj predstavlja hud kriminalni prekršek, se bodo najprej pogovorili s tabo, potem pa ukrepali po primernih postopkih. A v tovrstne situacije zagotovo ne spadajo skrivnosti o tem, kdo iz višjega letnika ti je všeč, zakaj si jezen na cimra in s kom naslednje leto nikakor nočeš biti v sobi! 🙂

 

V: Ali lahko pridem v dom po 22:00?

O: Da, v predhodnem dogovoru z vzgojiteljem in ravnateljem.

 

V: Kdaj se zjutraj odpre dijaški dom?

O: Ob 6.30.

 

V: Ali se lahko učim po 22:00?

O: Ker je tudi spanje za človekovo zdravje zelo pomembno, te spodbujamo k temu, da si dan organiziraš tako, da se boš zvečer lahko umiril in kmalu po deseti uri zvečer tudi zaspal. Seveda pa se včasih zgodi, da je dela preveč in časa premalo … Takrat je možen tudi dogovor z vzgojiteljem, ki ti dovoli podaljšati učenje, vendar praviloma ne dlje kot do 23:00.

 

 

 

Skip to content